Seuran toiminta

Kuopion Ratsastajat ry hallinnoi Sorsasalon hevosurheilualueen kolmea ratsastuskenttää sekä niiden kalustoa. Kentillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta niitä on mahdollista vuokrata omaan käyttöön sulan maan aikana. Mikäli haluat varata kentät/jonkun kentistä pidempään tapahtumaan (esimerkiksi useamman peräkkäisen ryhmän tai päivän valmennukseen), otathan yhteyttä hallitukseen. Kausihinnasto koskee vain yksityiskäyttäjiä.

KuoR vuokraa myös kalustoaan ulkopuolelle esimerkiksi kisoihin tai valmennuksiin. Vuokrattavaa kalustoa ovat kouluaidat kirjaimineen sekä estekalusto eri kokoisina paketteina (sis. FEI:n uusimman asetuksen mukaiset kannattimet). Lue alta lisää!

KuoR jakaa talkoilleille jäsenilleen kilpailu- ja valmennustukea vuosittain. Ohjeet tuen hakemiseen löydät kaluston vuokrausohjeiden alta.

Tiesitkö, että KuoRilla on myös alajaosto: Savo Vaulters? Savo Vaultersin toiminnasta löydät lisätietoa sivun alalaidasta.

Kauden 2024 hinnasto on nyt päivitetty.

Jouduimme hieman nostamaan kentän käyttömaksujen hintoja huoltokustannusten nousun vuoksi.

Kauden 2024 kenttämaksut:

Kertamaksu:

 • KuoRin jäsen 15€/kerta/ratsukko
 • Ei-jäsen 30€/kerta/ratsukko

Kausimaksut:

 • Hevosen kausimaksu 30€/vuosi
 • Ratsastajan kausimaksu KuoRin jäsen 30€/
  vuosi, ei jäsen 70€/vuosi

Kaikki maksut sisältävät kaluston käytön.

Kilpakentän käyttö pähkinänkuoressa

Kausimaksu

Maksu suoritetaan Kuopion Ratsastajat ry:n tilille FI27 5600 0520 8580 13 ennakkoon. Ilmoita viestissä teksti “Kausimaksu” sekä hevosen ja omistajan nimi (hevosen kausimaksu) tai ratsastajan nimi (ratsastajan kausimaksu). Maksamalla kentän kausimaksun hyväksyt, että nimesi ja/tai hevosesi nimi näkyy julkisessa Kausikorttilistassa. Maksettuasi kausimaksun kirjaathan itse nimesi (tai hevosesi nimen, jos kyseessä on hevosen kausimaksu) ja maksupäivämäärän linkin kautta Kausikorttilistaan. Lunastat käyttöoikeuden kenttiin vasta kirjattuasi listaan maksaneesi.

Kausimaksu käytännössä; jokaiselle hevoselle on maksettava kausimaksu ja tämän lisäksi ratsastajakohtainen käyttöoikeusmaksu. Esimerkki Heppa Höppänällä ratsastaa omistaja sekä vuokraaja, joten jotta he kaikki saavat oikeuden ratsastaa kentillä tulee heidän maksaa yksi hevosmaksu sekä kaksi ratsastajan käyttöoikeutta.

Käyttöoikeus kausimaksulla

Kausimaksun maksamalla ja nimensä sekä hevosensa nimen kausikorttilistaan lisättyään lunastaa käyttöoikeuden kaikille kolmelle kentälle. Pieni verryttelykenttä on vain Taitotallien hevosten käytettävissä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, ja siellä eivät saa ratsastaa myöskään muut kausikorttilaiset tällä ajanjaksolla. Isoa kilpakenttää ja isoa verryttelykenttää voi kausikorttilainen käyttää vuoden ympäri, mutta niillä ei ole talvikunnossapitoa. 

Kausimaksun maksaneet ratsukot saavat käyttää isoa kilpakenttää itsenäiseen sileän ratsastukseen myös varausten aikaan, jos se varauksen tehneelle/tehneille sopii. Kilpakentän varannut/varanneet ratsukot ovat etuajo-oikeutettuja. Molempia verryttelykenttiä saavat kausikorttilaiset käyttää vapaasti itsenäiseen sileän ratsastamiseen Taitotallien varausten ulkopuolella. 

Kertamaksu

Maksu suoritetaan Kuopion Ratsastajat ry:n tilille FI27 5600 0520 8580 13 ennakkoon. Ilmoita viestissä päivämäärä ja ratsastajan nimi. Lunastat käyttöoikeuden kenttiin vasta maksettuasi maksun.

Käyttöoikeus kertamaksulla

Kertamaksulla lunastaa käyttöoikeuden vain isolle kilpakentälle. Kertamaksulla voit ratsastaa joko itsenäisesti tai esimerkiksi valmennuksessa. Mikäli haluat ratsastaa myös Sorsasalon pienemmillä kentillä, osta itsellesi ja hevosellesi käyttöoikeus koko kauteen.

Kilpakentän käyttö pähkinänkuoressa

Kertamaksulla:

 1. Tutustu kentän sääntöihin ja varausohjeisiin.
 2. Maksa kertamaksu (10/25€) KuoRin tilille FI27 5600 0520 8580 13.
 3. Varaa vuoro kenttäkalenterista tarvittaessa (valmennukset tai itsenäinen ratsastus este- tai koulukalustoa käyttäen).
 4. Eikun treenaamaan!

Kausimaksulla:

 1. Tutustu kentän sääntöihin ja varausohjeisiin.
 2. Maksa kausimaksut KuoRin tilille FI27 5600 0520 8580 13 ja kirjaa nimesi ja hevosen nimi kausikorttilistaan.
 3. Varaa vuoro kenttäkalenterista tarvittaessa (valmennukset tai itsenäinen ratsastus este- tai koulukalustoa käyttäen).
 4. Eikun treenaamaan!

Jätäthän jälkeesi kentälle vain kavionjälkiä, kalusto ja kakat pois!

Kausikorttilista

Ison kilpakentän varausohjeet

Kilpakentän varaukset suoritetaan nettikalenterin kautta. Kaikki ohjatut tapahtumat (valmennukset jne.) sekä harjoitukset, joissa käytetään kalustoa, järjestetään isolla kilpakentällä ja merkitään kalenteriin. Varatessasi sitoudut noudattamaan näitä ohjeita sekä kenttien sääntöjä. Sääntöjen noudattamatta jättämisestä Kuopion Ratsastajat perii käyttäjältä sakkomaksun alkaen 50 euroa.

Varaa kalenterista tarvitsemasi aika ja ilmoita varauksen kuvaus, esim. estevalmennus 3 ratsukkoa, ratsastajan/ratsastajien nimet, kausikorttilaisilla hevosen/hevosten nimet, maksutapa (kausi/kerta) ja yhteyssähköposti.

Esimerkkivaraus: 25.5. klo 11.00-12.00 Koulurataharjoitus 2 rats. Maija Meikäläinen, Heppa Höppänä(kausi) ja Matti Meikäläinen(kerta), maija.meikalainen(at)sahkoposti.fi. Lisätietoihin mahdolliset muut/loput tiedot mikäli Nimi -kenttään ei mahdu.

Kenttään liittyvissä ongelmatilanteissa ota yhteys KuoR:n kenttävastaavaan Eetu Hämeenahoon (p. 044 588 8450), muissa asioissa (varaus yms.) Janika Koistiseen (p. 040 839 1779).

HUOM! Estekalustoa on uusittu ja kunnostettu. Treenikäyttöön tarkoitetut puomit sijaitsevat vasemmalla puolella estevarastoa ovelta katsottuna. Oikealla sijaitsevia uusia ja maalattuja puomeja ja portteja ei saa käyttää!

Kentän varauskalenteri

Sorsasalon kentät ja niiden käyttö

Kuopion Ratsastajilla on käytössään kolme ratsastuskenttää Sorsasalossa: iso kilpakenttä, iso verryttelykenttä sekä pieni verryttelykenttä. 

Isoa kilpakenttää voi varata ohjattuihin tapahtumiin (esim. valmennukset) sekä kaikkiin harjoituksiin, joissa käytetään kalustoa (esteet tai kouluaidat). Kalustoa ei saa käyttää eikä valmennuksia järjestää ilman varausta. Kalusto on palautettava paikalleen varastoon välittömästi sen käytön päätyttyä. Poikkeusta tähän voi anoa hallitukselta esimerkiksi kahden peräkkäisen koko päivän rataharjoituksen takia. Estekalustosta saa käyttää vain vasemmalla seinällä olevia treenipuomeja. Oikealla seinällä olevat kisapuomit on suljettu pois muusta käytöstä.

Isoa verryttelykenttää ja pientä verryttelykenttää ei voi varata, pois lukien Taitotallien ratsastuskoulutunnit sulan maan aikana maanantaisin klo 16-18 ja 19-20, keskiviikkoisin klo 17-19 ja torstaisin klo 17:30-18:30. Iso verryttelykenttä on näinä aikoina aina varattu Taitotallien ratsastustunneille. Taitotallien tuntiratsastajat saavat käyttää ratsastustunneilla kenttiä ilman alueen käyttömaksuja.

Hevosten juoksuttaminen on sallittua vain pienellä verryttelykentällä ja ns. käsihevosalueella. Hevosten irtojuoksuttaminen on ehdottomasti kiellettyä kaikilla alueilla. Myös ravihevosten ajaminen on kiellettyä kaikilla kentillä sekä kenttien ympärillä.

Kentillä noudatetaan normaaleja väistämissääntöjä (oikealta ohi, vasemmat kyljet vastakkain). Ratsastaessa varauksen aikana isolla kilpakentällä itsenäisesti on muistettava väistää varauksen tehnyttä/tehneitä ratsukoita. Muistetaan tervehtiä kaikkia, jotta treeni-ilmapiiri on mukava! Sääntöjen noudattamatta jättämisestä tai huonon urheiluhengen esittämisestä määrätään tapauskohtaisesti joko sakkoa (alkaen 50€) tai käyttöoikeuden poisto. Suoritamme valvontaa kentän käyttömaksujen maksamisesta satunnaiskokeilla, rangaistuksena maksamattomasta kenttämaksusta on sakko alkaen 50 €.

Kuopion Ratsastajien järjestämät kilpailut, harjoitukset tai valmennukset ovat etusijalla, mikäli päällekkäisyyksiä varauksissa ilmenee. Nämä kuitenkin pyritään ilmoittamaan kalenterissa jo hyvissä ajoin.

Kenttien huolto

Taitotallit huolehtii kaikkien kenttien huollosta vähintään kerran viikossa hyvitykseksi oikeudestaan käyttää isoa verryttelykenttää. Taitotallit seuraa kenttien kuntoa, ja huoltaa kenttiä tarvittaessa tiheämminkin sään ja kenttien käyttöasteen mukaan. Kentän huollolle varataan aika varauskalenteriin. Isolla kilpakentällä on myös autoon kiinnitettävä tasauslana, jota kuka tahansa saa halutessaan käyttää. Taitotallit huolehtii myös kenttien kakkakärryjen tyhjentämisestä säännöllisesti.

Aina kenttiä käyttäessään on huolehdittava kenttien siisteydestä. Kaikki lannat tulee kerätä kentillä oleviin kottikärryihin välittömästi tai viimeistään ratsastuksen päätyttyä, tällöin lantakasan päältä ratsastamista täytyy välttää keräämiseen asti. Siivoathan myös muiden jäljiltä löytyvän lantakasan, näin autat kentän pintamateriaalia pysymään kunnossa. Mikäli kentälle on edellisen käyttäjän jäljiltä jäänyt jätöksiä, raportoi löydöksistä kuvan kera Whatsappilla Janikalle (p. 040 839 1779). Ilmoitathan myös, mikäli huomaat lannankeräyskalustossa vikoja.

Hevosten lastaus tapahtuu aina ison kilpakentän sekä ison verryttelykentän välisellä hiekka-alueella (pois lukien kilpailupäivät). Taitotallien pihaa ei saa käyttää lastaamiseen. Myös lastausalueen siisteydestä on pidettävä huolta, ja kakat on kerättävä kenttien kottikärryihin.

Mukavia treenihetkiä jokaiselle! Pidetään yhdessä huolta yhteisistä harrastusolosuhteistamme, jotta voimme hyödyntää niitä jatkossakin. Kiitos!

Säännöt

1. Sorsasalon ratsastuskenttiä ovat iso kilpakenttä, iso verryttelykenttä ja pieni verryttelykenttä. Säännöt koskevat kaikkia kenttiä käyttäviä. Kenttien hoidosta ja järjestyksenpidosta vastaa Kuopion Ratsastajat ry Kuopion kaupungin kanssa 21.6.2016 päivitetyn sopimuksen mukaisesti.

2. Kentät ovat tarkoitettu ratsastusta varten. Hevosten irtojuoksuttaminen kaikilla kentillä samoin kuin ravihevosten ajaminen kentillä ja kenttien ympärillä on kielletty. Vain pienellä verryttelykentällä ja käsihevosalueella saa juoksuttaa hevosia. Koirien pito kentillä on kielletty kokonaan.

3. Kenttien käyttöoikeus on kausimaksun maksaneilla ratsastajilla ja hevosilla, jotka ovat kirjanneet nimensä sekä hevosensa nimen kentän käyttäjien listaan, tai kertamaksun maksaneilla ratsukoilla. Käyttöoikeusmaksut maksetaan etukäteen KuoRin tilille POP FI48 4786 0010 1223 90. Ison kilpakentän käyttöoikeus kertamaksulla oikeuttaa ainoastaan ohjattuun valmennukseen tai esimerkiksi rataharjoitukseen osallistumiseen. Kausikorttilaisilla on oikeus lisäksi ratsastaa itsenäisesti kaikilla kentillä, tai varata isoa kilpakenttää itsenäiseen kalustolliseen treeniin. Kausikorttilaiset saavat ratsastaa itsenäisesti ilman kalustoa isolla kilpakentällä myös kentällä olevan varauksen aikaan, mikäli se kentän varanneelle/varanneille sopii.

4. Kenttien varaukset tehdään varauskalenterin kautta. Kenttään liittyvissä ongelmatilanteissa ota yhteys KuoR kenttävastaavaan Eetu Hämeenaho (p. 044 588 8450), muissa asioissa (varaus yms.) Janika Koistinen (p. 040 839 1779).

5. Kentän käyttäjät huolehtivat itse tarvitsemansa kaluston kentälle ja pois kentältä. Mikäli kalustoa ei ole korjattu paikoilleen ohjeiden mukaan, Kuopion Ratsastajat ry veloittaa kentän käyttäjältä vähintään 50 € sakkomaksun. Toistuvista laiminlyönneistä kenttien käyttöoikeus poistetaan.

6. Jokaisen käyttäjän on itse siivottava ratsunsa ulosteet mahdollisimman pian pois kentältä. Ulosteiden sekoittuminen kentän pintamateriaaliin pilaa kentän. Tarvittavaa puhdistusvälineistöä säilytetään kentillä. Keräämättömistä ulosteista Kuopion Ratsastajat ry veloittaa vähintään 50 € sakkomaksun. Toistuvista laiminlyönneistä kenttien käyttöoikeus poistetaan.

7. Kuopion Ratsastajat ry sulkee kentät tarvittaessa. Syitä kenttien sulkemiseen ovat mm. kenttäalueen huono kunto, meneillään olevat huoltotyöt, lähestyvät kilpailut tai kenttien käyttösääntöjen noudattamatta jättäminen.

8. Kenttiä koskevat tiedotukset löytyvät www.kuor.net sekä Kuopion Ratsastajien facebookista (Kuopion Ratsastajat ry) ja instagramista (@kuopionratsastajat).

Säännöt perustuvat Kuopion Ratsastajien ja Kuopion kaupungin väliseen sopimukseen.

Kaluston vuokraaminen

Kuopion Ratsastajat vuokraa sekä este- että koulukalustoaan muille seuroille sekä alueen yrityksille esimerkiksi kilpailu- ja valmennustoimintaa varten. Vuokrahinnasto löytyy alta. Mikäli vuokratarve on pidempiaikainen tai esimerkiksi isommalle estekalustolle, voidaan hintaa sovittaa. Vuokraamiseen liittyvissä kysymyksissä otathan yhteyttä seuran kalustovastaaviin Janikaan (p.040-8391779) tai Eetuun (p.044-5888450).

Kouluaitojen vuokraus:

75e vuokra + 75e pantti || 1 pitkä koulurata kirjaimineen 1vrk

150e vuokra + 150e pantti || 1 pitkä koulurata kirjaimineen max 3vrk (esim viikonloppukisat)

100e vuokra + 100e pantti || 2 pitkää koulurataa kirjaimineen 1vrk

200e vuokra + 200e pantti || 2 pitkää koulurataa kirjaimineen max 3vrk (esim viikonloppukisat)

Estekaluston vuokraus:

50e vuokra + 50e pantti || Korkeintaan 10 estettä 1vrk

100e vuokra + 100e pantti || Korkeintaan 10 estettä max 3vrk (esim viikonloppukisat)

200e vuokra + 200e pantti || 11-20 estettä max 3 vrk (esim viikonloppukisat)

50e vuokra + 50e pantti || Haluttu määrä pelkkiä tolppia ja/tai johteita 1 vrk

100e vuokra + 100e pantti || Haluttu määrä pelkkiä tolppia ja/tai johteita max 3 vrk (esim viikonloppukisat)

Koulukalustona toimivat muovilankut ja niiden muovijalustat sekä muoviset koulukirjaimet, joihin saa sijoitettua kukan päälle. L-kirjaimia on vain yksi puinen, sen saa tarvittaessa vuokra-ajaksi myös mukaan pakettiin.

Estekalustona toimivat 3,5m ja 3m puomit, johteet ja tolpat sekä halutessaan vesimatto, lankut ja omilla jaloillaan seisovat portit. Estekalusto on puurakenteinen (lukuunottamatta vesimattoa). Tolpissa sekä johteissa on FEI nykysääntöjen mukaiset kiskot ja kannattimet. 10 estettä sisältää vähintään 5 pystyestettä (johteet tai tolpat ja 4 puomia) sekä korkeintaan 5 okseriestettä (johteet, tolpat ja 5 puomia). 20 estettä sisältää vähintään 10 pystyestettä (johteet tai tolpat ja 4 puomia) sekä korkeintaan 10 okseriestettä (johteet, tolpat ja 5 puomia). Halutessaan osan puomeista voi vaihtaa vesimattoon, lankkuihin tai portteihin.

Vuokraaja huolehtii itse kaluston kuljettamisesta. Koulukirjaimia ei saa pinota päällekkäin kuljetukseen tai säilytykseen, ne eivät irtoa toisistaan, vaan menevät rikki!

Vuokraaja on vastuussa vuokraamastaan kalustosta koko vuokrauksen ajan, ja korvaa mahdollisesti rikkoontuneet osat. Kalusto palautetaan puhdistettuna (koulukalusto pestynä, estekalusto hiekasta puhtaaksi harjattuna). Noudon ja palautuksen aikataulusta sovitaan erikseen kalustovastaavien kanssa.

Vuokrahinta sekä pantti maksetaan etukäteen Kuopion Ratsastajat ry:n tilille FI27 5600 0520 8580 13. Pantilla korvataan mahdollisesti rikkoutuneita kaluston osia, sekä tarvittaessa puhdistuskustannuksia, jos kalusto palautetaan sopimuksen vastaisesti likaisena. Myös palautuksen myöhästymistä voidaan kuitata panttimaksusta. Panttimaksu palautetaan vuokraajalle viimeistään kaluston palautumista seuraavana päivänä vuokraajan ilmoittamalle tilille.

Kilpailu- ja valmennustuki

Kilpailu- ja valmennustuki 2024

 • Kilpailu- ja valmennustukea jaetaan vuonna 2024 yhteensä korkeintaan 3000 euroa.
 • Tuki jaetaan vuoden loppuun mennessä siten, että jokainen vuonna 2024 talkootöihin osallistunut seuran jäsen on oikeutettu toimittamaan tukianomus enintään 12 erillisestä tapahtumasta. Hakija voi hakea tukea mihin tahansa SRL:n alaiseen lajiin.
 • Erillisiä tapahtumia ovat esimerkiksi
  • Maajoukkuevalmennus (koko viikonloppu yhdellä ratsulla)
  • Liittovalmennus (koko viikonloppu yhdellä ratsulla)
  • Kotivalmennus (yksittäinen kerta tai kausi/kortti jaettuna kertojen määrällä)
  • Ratsastuskoulutunti (yksittäinen kerta, tai kausi/kortti jaettuna tuntien määrällä)
  • Kilpailumaksu (yksittäisen kilpailun kaikki luokkamaksut yhdellä hevosella voi yhdistää, eri kilpailut ja eri ratsut erikseen).
 • Kipan SRL-maksua ei huomioida (3€).
 • Tukea myönnetään vain tapahtuman osallistumismaksuihin, ei matka- tai majoituskustannuksiin.

Hakijan tulee toimittaa tukianomus alhaalla olevalla lomakkeella sekä liitteet 30.11.2024 mennessä osoitteeseen kuopionratsastajatry@gmail.com . Myöhästyneitä anomuksia ei huomioida.

Hakijan tulee toimittaa kirjanpitokelpoiset (alv eriteltynä) kuitit maksutapahtumista (esimerkiksi kuittituloste Kipan ostoskorista / kuitti valmentajalta, nettipankin maksukopio ei riitä) tukihakemuksen liitteenä tukihakemuksen kohteena olevista tapahtumista vuodelta 2024.

Tukea myöntäessä tarkastellaan myönnettäviä summia tapauskohtaisesti.

Tuen myöntämisessä painotetaan tehtyjen talkootöiden määrää

Tukianomus löytyy alta.

Vikellys – Savo Vaulters

Kuopin Ratsastajien alaisuudessa toimii 1.1.2019 alkaen vikellysjaos Savo Vaulters. Vikellyksestä voit kysyä lisää Niina Eskeliseltä (p.040-8171325) tai katsoa facebook-sivuilta https://www.facebook.com/savo.vaulting.9

Savo Vaultersilla on käytössään pari vikellyshevosta ja viikoittaiset vikellysharjoitukset sekä hevosen kanssa että ilman hevosta. Treenipaikat riippuvat hevosten asuintalleista.

Valmennus ja urheilijan polku

Kuopion Ratsastajat hyödyntää Suomen Ratsastajainliiton luomaa Valmentajakoulutusjärjestelmää sekä valmentajarekisteriä valmennuksia järjestäessään ja valmentajia tukiessaan. Lue lisää https://www.ratsastus.fi/koulutus/valmentajakoulutus/

Suomen Ratsastajainliitto on myös luonut valtakunnalliset urapolut niin kilpaurheilijalle kuin harrasteratsastajallekin tavoitteellisen valmentautumisen tueksi.