Kuopion Ratsastajien ja Suomen Ratsastajainliiton kannanotto Andreas Helgstrandin dokumenttiin

Kuopion Ratsastajien ja Suomen Ratsastajainliiton kannanotto Ylellä 29.1. esitettävään Andreas Helgstrandin dokumenttiin

Koko ratsastusmaailmaa ovat järkyttäneet viime syksynä paljastuneet tanskalaisen Andreas Helgstrandin eläinsuojelurikokset hevosiaan kohtaan. Tänään 29.1. Yle Tv2 ja Yle Areena näyttävät paljastusdokumentin, joka on ollut nähtävillä useissa Euroopan maissa jo aiemmin. Dokumentti sisältää järkyttävää materiaalia Helgstrandin koulutus- ja opetusmenetelmistä hevosiaan kohtaan, joita myös hänen tallinsa työntekijät jatkavat.

Fyysinen ja henkinen väkivalta, laiminlyönnit tai muu hevosten huono kohtelu eivät kuulu nykyaikaiseen ratsastusurheiluun. Kuopion Ratsastajat ry Suomen Ratsastajainliiton jäsenseurana on sitoutunut eläinten hyvinvointilain, kilpailusääntöjen, Reilun Pelin ja FEI:n eettisten sääntöjen mukaiseen toimintaan ja hevosten kohteluun. Hevosille, kuten muillekaan eläimille ei saa tuottaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä, eikä niiden hyvinvointia saa tarpeettomasti vaarantaa. Eläimiä on kohdeltava hyvin ja niitä kunnioittaen.

Paljastus Helgstrandin toimista on tuonut päivänvaloon kaivattua keskustelua hevosten hyvinvoinnin turvaamisesta erilaisissa olosuhteissa. Toivomme, että keskustelu jatkuu hedelmällisenä, ja tuo myös parannuksia epäkohtiin. Me erityisesti kilpailujen järjestämiseen profiloituneena ratsastusseurana pyrimme pitämään huolen hevosten hyvinvoinnista kaikissa tilanteissa, kun se meille on mahdollista.

Suomen Ratsastajainliiton kannanotto, jonka takana myös Kuopion Ratsastajat seisoo:

Kaikkien on tiedostettava vastuunsa toimiessaan hevosten kanssa

Tanskalaisen hevosten myynti- ja valmennustallin toiminnasta tehty dokumentti ”Andreas Helgstrandin pimeä puoli” tuo esiin sen, että keskustelu ja monipuoliset toimintatavat hevosten hyvinvoinnin varmistamiseksi ovat erittäin tärkeitä. On todettava, että myös hevosten kanssa toimii ihmisiä, jotka kohdistavat niihin henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Suomen Ratsastajainliitto tuomitsee täysin dokumentissa nähtävän väkivaltaisen toiminnan ja arvostuksen puutteen hevosia kohtaan.

Ratsastajainliitto yhdessä muiden hevosalan järjestöjen kanssa tekee jatkuvaa ennaltaehkäisevää työtä ja valvoo hevosten käsittelyä tapahtumissaan. Ratsastajainliitto keskittyy vastuullisuustyöllä, jatkuvalla sääntöjen ja määräysten arvioinnilla ja uudistamisella, koulutuksella, viestinnällä, erilaisilla valvontamenetelmillä ja ilmoituskanavilla vaikuttamaan jäsentensä toimintaan hevosten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

”Kaikkien hevosten kanssa toimivien on tiedostettava vastuunsa ja velvollisuutensa hyvinvoinnin varmistamiseksi. Voimme kaikki vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme hevosiin, ja kannustaa toisiamme kunnioittamaan ja arvostamaan niitä”, sanoo Suomen Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen.

Hevosen väkivaltainen kohtelu tai laiminlyönti ovat eläinsuojelurikoksia, joista on ilmoitettava valvontaeläinlääkärille tai poliisille. Ratsastajainliiton järjestämissä kilpailuissa hevosten vointia seuraavat toimihenkilöt, stewardit ja eläinlääkärit. Myös kilpailusäännöt, dopingmääräykset ja lääkintäohjeet, olosuhdevaatimukset, koulutus, eettiset ohjeet ja kurinpitotoimenpiteet ovat hevosten hyvinvointia varten. Ratsastajainliiton toimihenkilöt ja työntekijät ovat velvollisia puuttumaan hevosten huonoon kohteluun ja ilmoittamaan siitä tarvittaessa eteenpäin.

Tanskan Ratsastajainliitto ja Kansainvälisen Ratsastajainliitto ovat määränneet Helgstrandin ja muut asianosaiset henkilöt kilpailu-, valmennus- ja toimintakieltoihin. Asianosaisten toimintaa tutkivat Tanskassa myös viranomaiset.

”Tanskan liitto on tehnyt oikeat päätökset erottaessaan Helgstrandin maajoukkueesta ja päättäessään yhteistyön tämän kanssa”, sanoo Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto.

Suomen Ratsastajainliitto on maamme ratsastusurheilun keskusjärjestö. Ratsastajainliitto edistää ratsastusta yleisenä urheilu- ja liikuntakasvatusmuotona, järjestää ratsastuskilpailuja ja kehittää maamme ratsastuksenopetusta ja valmennusta. Se on kaikkien ratsastuksen harrastajien etujärjestö, joka ajaa sekä huippu-urheilun että kuntoharrastajien asiaa. Ratsastajainliiton keskeisiä tehtäviä on turvata hevosen hyvinvointi kaikessa urheilu- ja harrastetoiminnassa.

Ratsastajainliiton Vastuullisuusohjelman yksi neljästä painopistealuista on Hevosen rinnalla. Sen tavoitteena on edistää hevosen hyvinvointia kaikessa liiton toiminnassa ja lisätä ihmisten tietoisuutta hevosen hyvinvointiin liittyvistä tekijöistä. Tämän vuoden toimenpiteitä ovat osallistuminen hevosen hyvinvointia edistäviin hankekonsortioihin ja eläinten hyvinvointilain asetusten valmisteluun, ja lisenssikoulutettujen toimihenkilöiden osaamisen päivittämiseen. Hevosen hyvinvointityöryhmä tuottaa monipuolista, tutkittuun tietoon perustuvaa materiaalia eri kanavia hyödyntäen jäsenistön ja organisaation käyttöön.

Lisätietoa:

Miten ilmoittaa häirinnästä, kilpailumanipulaatiosta tai eläinsuojelurikoksesta?

Reilu Peli, kilpailumanipulaation vastustaminen ja hevosen hyvinvoinnin eettiset säännökset urheilussa

Hevosen hyvinvointi -työryhmä

Suomen Ratsastajainliiton Vastuullisuusohjelma 2022-2026

Suomen Ratsastajainliiton strategia 2026

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *